• Call centar
  • Beograd 062 486 906
  • Novi Sad 062 482 906
  • Zrenjanin 062 484 906

O saunama

Sauna je prostorija je od drveta ili obložena drvetom koja ima namenu da suvim Ili vlažnim vazduhom zagrevaju telo. U samoj sauni treba izbegavati metalne predmete jer lako prenose temperaturu i mogu izazvati opekotine.

Sauna 2

Postoje različite veličine saune. U samoj sauni ugrađene su drvene klupe koje se nalaze u jedan, dva ili više nivoa koje služe za sedenje i ležanje.
Na različitoj visini se nalazi različita temperatura tako da korisnici mogu koristiti blagodeti nižih i viših temperatura u sauni.

Prilikom korišćenja saune najčešće se prvo sedne na najniži nivo kako bi telo moglo da se navikne na temperaturu a zatim posle nekoliko minuta može se popeti na viši nivo klupa.
Najčešći oblik zagrevanja saune je električna peć ali postoje i peći na drva, gas.

Električne peći dovode temperaturu vazduha na željenu temperaturu a vulkansko kamenje koje se nalazi između grejača služi kao akumulator temperature koji prenosi temperaturu u sauni. Vulkansko kamenje takođe služi kako bi se povećala vlaga u sauni, posipanjem vode u kojoj je rastvorena esencija.Sauna je pretežno bez prozora ali se zato koriste staklena vrata kako bi se sprečila klaustrofobičnost u sauni.

sauna 1

Savremeno društvo teži za sto prirodnijim načinima lečenja, u kojima se koriste osnovni elementi prirode: temperatura se kreće od 65 do 80°C.