O saunama

Sauna, ili u slobodnom prevodu značenja reči ,,Prostorija od drveta”, je mala prostorija dizajnirana kao mesto za suvo ili vlažno zagrevanje tela u koju vazduh ulazi kroz peć, punu zagrejanog granitnog kamenja. Kabine se tradicionalno prave od omorike, jer u unutrašnjosti ne sme postojati ni jedan deo ili predmet od nekog drugog materijala, a pogotovo ne od metala, jer na visokoj temperaturi koja je u sauni, metalni delovi mogu izazvati opekotine većih razmera.

Sauna 2

Kapacitet saune zavisi od njene veličine. Mala, porodična sauna je za četiri do pet osoba, dok veća u hotelima može da primi desetak i više ljudi. Klupe, koje su kao tribine, mogu biti u jednom ili više nivoa jerkada ima više nivoa, boravak na različitim visinama omogućava korišćenje vazduha različitog stepena zagrejanosti. Obično se kreće od donjih klupa, pa se, prema individualnoj izdržljivosti kreće ka gornjim.Sauna se moze zagrevati pomoću nafte, uglja, drveta, a najčešće se koristi elektricna energija. Peć se zagreva satima pre nego što se uđe u saunu. Na grejačima se nalazi kamenje koje može podneti  temperaturu i višu od 100 °C. Kamenje služi da bi se prelilo vodom ukoliko se želi i para u sauni.

Temperatura vazduha se kreće između 85 i 88 °C (pri samom dnu kabine iznosi oko 40 °C, a na vrhu doseže i do 150 °C), dok vlažnost vazduha iznosi 10 do 30 %. Vlažnost vazduha u sauni je možda i najvažnija stavka jer svakako da 100 ili 150 °C, bez pravilno regulisane vlažnosti unutar saune, pogotovo ne bi snežni Finci izdržali, a ni ostali mediteranski tipovi ljudi. Idealna  temperatura je izmedu 75-90 °C. Preporučuje se intenzivno zalivanje kamenja jer se na taj način povećava procenat vlažnosti i jona u vazduhu, što u stvari deluje smirujuće na čovekov nervni sistem. Ovakva ,, Mokra toplota” je zapravo najkorisnija.

 

Da bi se pospešilo blagotvorno delovanje na zdravlje, posebno na disajne puteve, uglavnom na kraju seanse, vrelo kamenje se poliva vodom i aromatičnim esencijama mentola i eukaliptusa.

U uslovima koji vladaju u sauni, temperatura kože se penje čak na 40, pa i 42 °C, dok se unutrašnja telesna temperatura diže samo za poneki stepen.

 

U sauni se ljudi, grančicama udaraju po leđima. Grančice služe kao neka vrsta masaže i za čišćenje kože. Njihovi udarci otvaraju pore, što omogućava da se znoj, sa sve otrovnim materijama, lakše izluči iz organizma. Takođe, ekstrakt koji izlazi iz grančica koži daje poseban, prijatan miris. Najčešće se koriste brezine grančice.

Ostanak u sauni je lična stvar. Osluškujte svoje telo i uradite onako kako vam bude najlagodnije. U početku, treba ostajati nekoliko minuta, u zavisnosti od temperature. Posle hlađenja, treba se vratiti i ostati duže, nekih desetak minuta.
Prilikom korišćenja saune nikad nemojte žuriti, ostavite sebi vremena. Preporučuju se kure u trajanju od 10-12 minuta, što se mоžе ponoviti јоš 2-3 puta. Trošite puno tečnosti, jer usled znojenja dolazi do gubitka vode u vašem telu, a što se mora nadoknaditi. Između dva boravka u kabini svoje telo možete osvežiti hladnom vodom. Zadnje tuširanje se uvek vrši toplom vodom, jer bi hladno tuširanje naime prouzrokovalo sužavanje pora u koži usled čega bi dolazilo do neprijatnog naknadnog znojenja. Posle tuširanja dobro se osušite i obucite.
Sauna poboljšava otpornost organizma na zarazne bolesti naročito disajnih puteva, trenira srce, stabilizuje krvni pritisak, doprinosi lučenju hormona i poboljšava rad vegetativnog nervnog sistema, regeneriše kožno tkivo, odstranjuje nečistoću kože, relaksira mišiće, poboljšava opšte psihofizičko stanje, održava vašu fizičku kondiciju jer vas oslobađa toksina …

 

 

sauna 1

Savremeno društvo teži za sto prirodnijim načinima lečenja, u kojima se koriste osnovni elementi prirode:

Više informacija o saunama i saunskoj opremi možete saznati na sledećem mestima: