Fontane i jezera

Vodena površina u vašem vrtu je mesto gde ćete naći mir, opustiti se i provesti trenutke uživanja.

Zbog toga ako ste rešili da u svom vrtu imate sopstveno jezerce ili fontanu po vašoj želji i zamisli, mi smo tu da vam pomognemo.

U narednih par koraka ćete imati priliku da se upoznate sa tehnikom izrade jezera odnosno fontane, a uz pomoć vaše neograničene mašte bićete u prilici da u sopstvenom dvorištu napravite pravi mali raj – oazu mira i uživanja.

Želimo vam puno sreće u vašem radu.

Za sve što vas dodatno bude interesovalo možete nas kontaktirati, biće nam zadovoljstvo da Vam pomognemo i sa vama učestvujemo u vašem malom projektu.

 

Izbor lokacije

 

Pravilan izbor lokacije je prvi (važan) korak u postupku izrade fontane.

Potrebno je izabrati polusenovito mesto u dvorištu nedaleko od terase, letnjikovca ili u nekom drugom delu dvorišta gde volite da provedete trenutke opuštanja i odmora.

Poželjno je da ako za to ima mogućnosti, da jezerce ne bude preterano izlozeno suncu kako nebi doslo do preteranog razvoja algi i poremećaja prirodne ravnoteže u vodi.

Takođe treba (ako je moguce) izbegavati neposrednu blizinu velikih sadnica četinarskog i lišćarskog rastinja, jer lišće i iglice koje padaju sa drveća prljaju vodu i kvare lepotu vaše fontane ili jezerceta.

U slučaju da niste u mogućnosti da poziciju vašeg jezerceta uskladite sa gore navedenim uslovima to ne treba da vas brine jer za takve situacije postoji odgovarajuća oprema za tretman vode i prečišćavanje koja će Vam pomoći u održavanju čistoće vašeg jezerceta.

U slučaju da u jezercetu nameravate da držite ribice planirajte da prilikom izgradnje dubina jezerca bude od 80 -120 cm jer će na tim dubinama ribice moći da prežive u zimskim danima tj neće doći do smrzavanja vode.

 

Obeležavanje, oblikovanje i nivelacija terena

 

Za početak izvršite obeležavane terena u obliku i dimenzijama kako želite da Vam izgleda vaše jezerce odnosno fontana.

Punu slobodu prilikom oblikovanja jezera daće vam namenske savitljive hidroizolacione folije koje su otporne na mraz, UV zrake, ne trule i biološki su neškodljive.

Potom libelom izkontrolišite nivelaciju terena. Ako teren nije ravan podnivelišite ga dodatnim iskopom ili nasipanjem terena po konturama jezera.

 

Iskop (zemljani radovi):

 

Po završenom obeležavanju i nivelaciji pristupamo iskopu jezerca jezerceta.

Iskop se vrši u vise etaža (kaskada) tako da jezero bude naj dublje u centralnom delu a da se dubina postepeno smanjuje kako se ide ka krajevima jezera.

Višak zemlje od iskopa možete iskoristiti da napravite uzvišenje u slučaju da planirate da uradite i mali potočić koji će se ulivati u jezerce.

 

Određivanje dimenzije hidroizolacione folije

 

U iskopani deo jezera položite konac (kanap) tako da prati konture dna jezera i to po dužini i širini na mestima gde je jezerce najduže i najšire.

Potom dobijenu razmeru (dimenziju) konca razvucite po ravnoj površini i dodajte još po 30–40 cm po dužini i širini zbog guberanja (nagužvavanja) folije prilikom izvođenja radova.

Kako bi zaštitili foliju od oštećenja kao podlogu možete koristiti zaštitni sintetički material – geotekstil. On će sprečiti oštećenje folije od oštrih ivica kamenčića ili nekih drugih oštrih predmeta koji bi mogli da se nađu u zemlji.

Prvo izvršite polaganje geotekstila a potom i folije. Foliju oblikujte u skladu sa konturama jezera.

 

Zidanje jezerca

 

Po završenoj postavci instalacija možete pristupiti izradi dekorativne obloge sa kamenčićima po Vašem izboru.

Kamenčiće možete položiti na foliju u slobodnoj formi ili ih lepiti cementnim malterom. U slučaju da zidate i potočić središnjim delom potočića položite pločaste kamene ploče kako bi preko njih mogla lagano da teče voda od izvora ka jezercetu.

 

Izbor i ugradnja opreme (pumpe, filteri i podvodna rasveta)

 

Konačno kada ste formirali vaše jezerce možete pristupiti ugradnji pumpi i prateće opreme. U vaše jezerce možete ugraditi dva tipa pumpi i to :

Izaberite mlaznicu za vodoskok po vašoj želji a u skladu sa veličinom jezera odgovarajuću pumpu za mlaznicu tako da vodeni mlaz bude usklađen sa oblikom i veličinom jezera.

U slučaju da imate i potočić izaberite pumpu sa protokom vode koji je usklađen sa promerom creva i širine potočića koji ste izgradili.

Po vašoj želji ispod vodoskoka ili na nekom drugom mestu na vašoj fontani možete postaviti podvodni reflektor koji će vašoj fontani u večernjim satima dati dodatni šarm.

 

Fontane i jezera