O mozaiku

Od Kartagine do Vizantije, od Stare Grčke do Rima, mozaik je bio korišćen u realizaciji mnogobrojnih dekoracija i postepeno je uzdignut na nivo umetničke forme.

Vremenom, nastale su i posebne tehnike koje se primenjuju kod različitih materijala kao što su kamen, mermer, staklo, morske školjke, terakota i drugi.

54321

Danas, ako pogledate neki zidni mozaik ili friz, ugledaćete jedno izvanredno svedočanstvo zaboravljene prošlosti.

Naš način života i navike neprestano se menjaju, na šta nam ukazuju i projekti i zahtevi arhitekata i dekoratera.

Ova evolucija nas je dovela do politike proizvodnje koja je okrenuta istraživanju i razvoju. Zahvaljujući spoju korišćenja plemenitih novih materijala i tehničkih dostignuća u tehnologiji i opremi, bili smo u mogućnosti da proizvedemo potpuno jedinstvenu staklenu masu: OPIO. Reč je o jednoj blistavoj i providnoj materiji dobijenoj korišćenjem specijalnih oksida, koji joj daju različite tonalitete i fine svetlosne odbleske.

Proces proizvodnje sastoji se od četiri etape:

 

Bazen je često najluksuznija karakteristika koju vlasnici kuća imaju, kojeg krasi jedinstvena umetnost staklenog mozaika. Odabir savršenih mozaik pločica za Vaš bazen je važan i nimalo jednostavan posao. Mozaici za bazene sa staklenim mozaičkim pločicama imaju praktične i estetske funkcije. Staklene mozaik pločice za bazene nisu porozne, što ih čini higijenskim i lakim za čišćenje. Takođe, zbog gustine fuga pločice su protivklizne, otporne na mraz i termičke udare, i naravno otporne na hemikalije za održavanje vode u bazenu.

 

Stakleni mozaik je sastavljen od kvarca, silikona i ostalih sirovina koje se tope na visokim temperaturama i zatim se izlivaju u kalupe. Uobičajene veličine kockica su 10×10 mm, 20×20 mm, 25×25 mm i 50×50 mm. Stakleni mozaik se proizvodi u više različitih boja i dezena tako što se raznobojni komadi lepe na papirnu podlogu dimenzija 32×32 cm u kombinaciji boja koju poželite. Staklene mozaik pločice mogu biti na papiru ili mreži.

 

Prednosti staklenog mozaika najbolje mogu da se iskažu na zakrivljenim površinama kao što su stubovi, stepeništa, uglovi, pregibi i sl.