UV-C lampe

uvc lampa

UV lampe za bazene su popularniji uređaji za dezinfekciju vode, prvenstveno zato što se maksimalno smanjuje upotreba bazenske hemije. Doduše, i dalje je potrebna mala količina hlora, ali je ona neuporedivo manja nego bez UV lampi.

UV lampe koriste fizički, a ne hemijski proces za dezinfekciju bazena. Naime, UV zraci imaju antibakterijsko dejstvo koje utiče na DNK organizama poput algi, bakterija i virusa na taj način menja i sprečava njihovo razmožavanje.

Istovremeno, visoko-koncentrovana elektromagnetna energija uništava organske materije u vodi čime se onemogućava stvaranje nepoželjnih nusprodukata hlora, tzv. hloramina. Do stvaranja hloramina dolazi kada hlor dođe u dodir sa znojem, urinom ili kozmetičkim preparatima, i oni mogu biti uzroci crvenila i peckanja očiju, iritacije kože i alergije.

Postavka UV lampe

UV lampe se montiraju neposredno posle filtera (a pre izmenjivača toplote i dozatora, ako postoje). Lampa je smeštena u jako kućište izdržljivo na veliki protok vode. Kvarcno staklo odvaja lampu od vode i kako voda prolazi kroz kućište, UV zraci deluju na nju.

UV zraci ne mogu da izađu van kućišta, tako da oni nikada ne mogu dospeti u bazen, ni biti štetni po ljude. Ali budite oprezni i nikada ne uključujte UV lampu ako je izvađena iz kućišta, jer može oštetiti oči i kožu!

Održavanje

UV lampe treba menjati u skladu sa preporučenim periodom korišćenja, ili kada displej pokaže da je vreme za zamenu.

oyon lampa

Suština dezinfekcije UV zracima je tretiranje vode UV svetlom, pomoću koga se, bez dodavanja hemikalija, uništavaju bakterije, virusi, gljive, alge i drugi mikroorganizmi u vodi. UV lampa oslobadja UV-C talase dužine 253,7nm. Ovo zračenje uništava bakterijei i viruse i na taj način onemogućava njihovo razmnožavanje, smanjujući na taj način količinu potrebnog obezbeđuje svežu, čistu i providnu vodu u bazenu dezinfekcijskih sredstava. Vek trajanja lampi je 9000 radnih časova.

Prednosti UV dezinfekcije: