Tehnički podaci - saune

U Finskoj su saune sastavni deo svakodnevnog života i važan su deo finskog identiteta. Saunu mozemo vrlo efikasno napraviti i sa osnovnim stolarsko-montažerskim veštinama. Da biste napravili kvalitetnu i funkcionalnu saunu, potrebno je da se pridržavate osnovnih bitnih stavki u samom planiranju i izgradnji.
Koliko dugo je potrebno da se napravi jedna sauna, zavisi od domišljatosti i kreativnosti, pa ukoliko imate više estetskih detalja, saunu možete napraviti i kroz nekoliko dana.

Gde napraviti saunu?
Saunu možete instalirati na različitim mestima.

kako se pravi saunaUslovi su sledeći:

Izgled saune

Izgledu saune i njenoj funkcionalnosti doprinosi položaj klupa u sauni. Više nivoa klupa praktično je rešenje kada želite imati različit izbor temperature. Kvalitet drvenih panela odnosno lamperija za zidne obloge u mnogome doprinose jedinstvenom izgledu saune.
Klupe, nasloni i ogradica za peć se izrađuju od afričkog drveta abachi. Kvalitetnim izborom materija i pažljivom izradom dobijamo saunu koja će imati dugogodišnji vek trajanja. Diskretna rasveta sa abažurom, svetlost u boji, zvezdano nebo ili led rasveta su neke od mogućnosti sa kojim možete jedinstveni ugođaj.
Ako planirate veći broj korisnika potrebno je predvideti slivnik na podu same saune. Saunu je neophodno brisati od znoja i nakon korišćenja potrebno je dobro provetriti i osušiti. Vedro, kutlača, peščani sat, higrometar, termometar, brezove grančice, srce saune su samo deo od asortimana pribora koji se redovno koristi u sauni. Harvia rekviziti su odličan izbor koji će oplemeniti prostor u sauni.

Zidovi i plafon

Unutrašnjost saune je obložena drvenom oblogom koja se postavlja preko podkonstrukcije u kojoj se nalazi izolacija. Najčešće se koristi materijal sa čvorovima tj. finska omorika. To je i najpovoljniji izbor a sami čvorovi čine dekorativni elemenat. Međutim, u zadnjih par godina trend je u izgradnji sauna i moderni izgled kako bi se uklopio u prostor samog enterijera kuće pa se koriste materijali bez čvorova: beli bor, kanadski hemlok, kanadski kedar i aspen. Takođe se koriste i termički obrađeni materijali kao termički aspen ili termički beli bor. Unutar same saune mogu se zidovi obložiti u kamenu ili keramici. Trend je da se zidovi sve češće oblažu u ciglama himalajske soli koji se zidaju u vidu detalja koji je obasjan led rasvetom.

Vrata za saune

Vrata sauna uvek se moraju otvoriti prema van i zatvarati pomoću sigurnosnog mehanizma za tu namjenu. Profesionalno proizvedena vrata uvijek su najbolji izbor.

Pod u sauni

Pod u sauni su pločice. Ne praktikuje se drveni pod ali se preko pločica postavlja podna rešetka koja se može pomerati radi brisanja i održavanja.

Ventilacija saune

Najjednostavnija ventilacija je prema tradicionalnom principu prirodne cirkulacije vazduha gde je dovod vazduha ispod vrata ili peći i odvod ventilacije u vidu odvora na plafonu u dijagonalnom suprotnom uglu. Provetravanje saune bi trebalo biti pravilno mešanje toplog i hladnog vazduha unutar celog prostora. Drugi razlog za ventilaciju je prolazak vazduha oko grijača i premeštanje toplote u vidu prirodnog strujanja toplote na najudaljenije delove saune.

izgradnja saune

Odabir peći za saunu

Izlazna snaga peći mora biti prilagođena veličini saune. Kao pravilo, potrebna vam je peć koja proizvodi oko 1kW za svakih 0,9 do 1,3 kubnih metara prostora. Saune s velikim staklenim površinama ili kamenim zidnim oblogama zahtevaju peć sa više izlazne snage, stoga se jačina peći povećava za 1,2m3 za svaki m2 takve površine. Najčešće su peć i vrata smešteni na isti zid saune, ali to nije pravilo.

Prilikom planiranja položaja peći i ostalih elemenata saune, važno je osigurati dobru cirkulaciju vazduha i minimalne sigurnosne udaljenosti peći od zidova prema priloženim uputstvima uz svaki model peći. Električne instalacije mora izvesti kvalifikovani električar.

Sauna je način života

Ukoliko želite investirati u dobar osećaj, zdravlje i vitalnost iz godine u godinu, rešenje da investirajte u saunu. Time ćete dobiti priliku da uživate kad god poželite a stvorićete i mesto za druženje sa vašom užom porodicom i prijateljima. Na kraju sigurno ćete imati svoje sigurno sklonište od brige i stresova.

Prilikom planiranja zatražite savet od stručnih lica preduzeća AQUAPLAN.