Parne kabine

Korene parnih kabina nalazimo kod starih Grka i Rimljana, koji su pre više hiljada godina otkrili blagotvorno dejstvo koje vodena para ima na ljudski organizam.

Data/Images/parno1_s.jpg

Paru su proizvodili veoma jednostavno, tako što su vrelo kamenje ubacivali u vodom napunjene posude, a paru zadržavali šatorima.

U kasnijem dobu nailazimo na tursku kulturu kupanja. I za njihovu kulturu kupanja vezuje se para, a ostatke parnih kupatila iz njihovog doba možemo videti i danas. Na više jezika tursko kupatilo ili hammam nadovezuje se na ovu kulturu.

U današnjim modernim parnim kupatilima, princip funkcionisanja je isti, ali su se metode izrade i materijali za izgradnju uskladili sa današnjom tehnologijom.

U parnoj kabini se razlikuju temperatura i vlažnost vazduha.

Data/Images/parno3_s.jpg

Oslobođena para zagreva kabinu na 40ºC do 50ºC, dok je vlažnost blizu 100%. Para kožu konstantno hidrira i hrani je vlažnošću. Delovanjem pare, pore se rašire, a respiratorni putevi se potpuno očiste, dok se svakodnevni stres ublažuje.

Vazduh pun pare lekovito deluje na disajne puteve - prehlade i ima dobar uticaj na bolesnike sa reumom.

Esencije pomešane sa parom daju prijatan osećaj, a koristi se miris eukaliptusa, borovine, limuna ili mente.


Parnu kabinu rado koriste oni kojima visoke temperature saune manje prijaju ili im je lekar preporučio da ne koriste saunu.

Parno kupatilo je Rimljanima predstavljalo mesto za druženje, ali se i danas koristi kao mesto za prijatno druženje ili za poslovne sastanke uz relaksaciju.

 

Kakve vrste kabina postoje?

 

Prastari rimski šatori zamenjeni su modernim elementima gradnje kabina. U zavisnosti od materijala, većina kabina se oblaže keramikom, ali postoje i kabine od plastičnih modula, odnosno elemenata od akrila.

 

Šta je parno kupatilo?

 

Parno kupatilo - maximalna temperatura unutar parnih kupatila je 50 stepeni i zastupljena je visoka vlažnost cak i do 100%

Parna kupatila vode poreklo jos iz rimskog doba. Korisćenje parnog kupatila pomaze u prevazilaženju stresova svakodnevnog zivota.

Upravo zbog velike vlažnosti parna kupatila se nikada ne izrađuju od drveta, već od sitnih pločica (mozaika).

Parno kupatilo kao terapija se najčešće preporučuje u slučajevima bronhijalne astme, bronhitisa, kod problema sa disajnim organima, kašlja, kao i kod bolnih zglobova.

U parnom kupatilu se obično nalazi i česma ili crevo za polivanje sa hladnom vodom, kao opcija rashladjivanja.

U parno kupatilo bi trebalo ući samo u kupaćem kostimu, jer su zbog velike vlažnosti vazduha sve površine mokre.

Preporučljiv boravak u sauni je 5-20 minuta.

Danas se parna kupatila zidaju od čvrstih materijala kao i od lakih materijala (ekstrudirana pena). Klupe i podovi se greju, a završna obrada parnih kupatila je u keramici, kamenu ili mozaiku.

Prednosti korišćenja parnog kupatila:

Parno kupatilo je veoma preporučljivo za osobe koje pate od nesanice, preteranog umora, napetih mišića. Parno kupatilo umanjuje znakove stresa i umora. Parno kupatilo takodje stimuliše i kardiovaskularni sistem, poboljšava cirkulaciju, a sto je najbitnije ne podiže krvni pritisak, jer se od toplote šire vene i omogućuju brži protok krvi. Takođe povišena temperatura koja je prisutna u parnom kupatilu sprečava razmnožavanje bakterija i virusa, što doprinosi imuno sistemu.

Za više informacija u vezi sa određenim proizvodom, posetite naš web shop.

Parne kabine za Wellness i Spa centreOprema za parne kabine i izrada parne kabine