Kneipp

Nemački lekar i teolog Sebastian Kneipp je razvio niz terapija za poboljšanje i očuvanje zdravlja - kojima je osnova hidroterapija - metoda naizmeničnog korišćenja hladne i tople vode.

kneip 1 Kneipp procedure:

Kneipp polivanje – radi se o crevima sa toplom i hladom vodom kojima se korisnici polivaju po nogama i celom telu dok stoje u plitkim kneipp bazenima.

Obično se telo poliva od ramena naniže do stopala. Polivanje počinje temperaturom od 36oC, i poliva se i prednja i zadnja strana tela. Postepeno se temperatura vode smanjuje do 20 ili cak 15 stepeni.

Kneipp staza ili kneipp bazeni sa toplom i hladnom vodom su naizmenično poređani jedan iza drugog a dubina bazena je od 20-40cm. Temperatura hladne vode je 15-20oC a tople cak 40oC. Koriste se tako sto se koraca kroz vodu kao roda, tako da se pri svakom koraku stopalo izvuce iz vode i ponovo polako uranjaja u vodu. Ponekad se dno kenipp bazena za hodanje oblozi kamenjem zbog efekta masaže refleksnih zona na stopalima.

kneip 2

Kneipp staze su veoma ekonomične i jednostavne za upotrebu.

Kneipp kada za noge – najčešće se koristi u kombinaciji sa toplom klupom. Postoje različiti oblici kada za noge, koje po zelji koriste toplu ili hladnu kupku, mogu imati automatsko punjenje i pražnjenje vode.

Koršćenje kneipp masažnih kada za noge: nakon sto se zauzme udoban položaj na klupi, pritiskom na taster možete dobiti toplu ili hladnu vodu kojom će se puniti kada i aktivirati program masaže.

 

 

Kneipp bazeni - Aquaplan, Srbija

Kneipp staze sa toplom i hladnom vodom.

Kneipp staze sa toplom i hladnom vodom.

Temeratura hladne vode je 15-20°C, a tople 40-50°C.

Temeratura hladne vode je 15-20°C, a tople 40-50°C.

Dubina korita kreće se od 20-40 cm.