Uređaji za odvlaživanje i klimatizaciju

Odvlaživanje i klimatizacija bazenskih prostora

Zašto odvlaživanje?

Boravak u prostoru bazena gotovo uvek je povezan s opuštanjem, rekreacijom i odmorom, a ukoliko se u takvom prostoru ne osećamo ugodno, postavlja se pitanje svrhe boravka u takvom okruženju, te samim time i funkcije zatvorenog bazena.

Data/Images/isusivac_01_s.jpg

Kako bismo postigli optimalnu mikroklimu u bazenskom prostoru, osim temperature vode i vazduha vrlo bitno je održavati i relativnu vlažnost u vazduhu u granicama do 60%.

Ovo je važno ne samo zbog povoljne mikroklime koju na taj način postižemo, već i zato što time najefikasnije štitimo građevinsku konstrukciju i instalacije bazenskog prostora od pojačanog uticaja vlage.

 

Iz tog razloga, u zatvorenim bazenima su neophodni uređaji za odvlaživanje i klimatizaciju. U zavisnosti od površine bazena, površine i rasporeda staklenih površina građevinske konstrukcije bazenskog prostora, odabira se i najprikladniji tip odvlaživača. Ovo su, bez obzira o se kakvom bazenu radilo, po pravilu i najskuplji uređaji vezani za bazen i bazensku tehniku i opremu.

Vrlo bitno je da se u fazi izgradnje objekta predvide potrebni prodori za instalacije odvlaživača ili klima uređaja, te da se osigura adekvatan prostor za smeštaj samih uređaja.

Na tržištu postoji relativno velik broj proizvođača uređaja za odvlaživanje i klimatiziranje bazenskih prostora, a dele se u dve osnovne grupe – prostorno-samostojeće i kanalne.

a) prostorno-samostojeći uređaji za odvlaživanje

b) kanalni odvlaživači i klima uređaji

Data/Images/isusivac_02_s.jpg

Iako se ovo ponekad čini kao najskuplja verzija, na kraju je izbor keramičkih pločica ili mozaika najisplativiji izbor za vaš bazen. Ukoliko su kvalitetno postavljene, pločice mogu trajati desetinama godina, dok ostali izbori bazenske obloge nisu toliko pouzdani. Vremenske prilike i ostali spoljašnji činioci mogu uticati na dugotrajnost lajnera i boje za bazene.

Osim kvaliteta, stakleni mozaik pruža i jako velik izbor boja i motiva, što vama kao vlasniku omogućava da se igrate s vašom maštom i izaberete za vas i za vaš bazen najbolju, najlepšu i najzanimljiviju opciju mozaika.

Celokupnu ponudu isušivača za bazene možete pogledati u našim prodajnim centrima: