Instalacija bazena

 

Instrukcije i tehničke informacije o instaliranju bazena

 

Instalacija bazena podrazumeva sve potrebne uređaje i njihove instalacije koje služe za održavanje bazenske vode čistom, postavka svih elemenata za zagrevanje vode, stvaranje vodenih i podvodnih efekata, kontrolu, nadzor i regulaciju bazenskih uređaja i zaštitu bazena.

Veoma je bitno odabrati odgovarajuću opremu, srazmerno veličini i nameni za svaki pojedinačni bazen.

Nakon odabira vrste bazena i idejnog rešenja, potrebno je uskladiti sve potrebne detalje koji su neophodni za jedan bazen. Tim se podrazumeva objedinjavanje svih potrebnih struka koje sudeluju u izgradnji bazena, sa ciljem dobijanja što kvalitetnijeg finalnog rešenja.

Najvažniju ulogu u tom procesu imaju specijalizovani stručnjaci koji se bave profesionalnom instalacijom bazena.

Razlog za to je što:

 

Sve o bazenima- Aquaplan

 

Prema nameni bazene možemo podeliti na bazene za privatnu i javnu upotrebu, odnosno postoje bazeni za plivanje i rekreaciju ili hidromasazni bazeni.

Takođe ih možemo podeliti na bazene koji imaju skimerski sistem ili sa prelivnim kanalom.

Zbog jednostavnije instalacije ovi bazeni su i finansijski dosta povoljniji u odnosu na druge vrste bazena.

Prelivni bazeni imaju zahtevniju instalaciju, a pored standardne školjke bazena potrebno i izgraditi prelivne kanale oko samog bazena i kompenzacioni bazen okvirno 7-10% od zapremine bazena.

Zbog sadržajnije instalacije, potrebno je stručno instalatersko znanje i prilagođavanje instalacione bazenske opreme sa automatikom dopune bazena, nivelisanja vode putem sondi u kompenzacionom bazenu itd. Kod ovog načina filtracije, postiže se brže i efikasnije čišćenje vode i najčešća je vrsta javnih bazena i bazena sa velikim opterećenjem u korišćenju.

Prednost betonskih bazena je u njihovom obliku, koji može da bude izgrađen u željenoj dimenziji i sa različitom vrstom bazenske obloge. Izvođenje radova na betonskim bazenima ide po fazama i svaki deo etape u izgradnji ima svoj zadatak i vreme kada se izvodi.

Nakon izrade grubih građevinskih radova na školjci bazena, vrši se instalacija cevi do tehničke prostorije, predviđene za smeštaj bazenske opreme. Tehnička prostorija za bazensku tehniku može biti izgrađena uz sam bazen ili pored bazena u garaži, baštenskoj kućici ili sličnoj prostoriji oko bazena.

Do tehničke prostorije, neophodno je dovesti izvor elekrične energije, dolaz vode i odvodnu cev za kanalizaciju. Tehnička prostorija mora imati dovoljnu ventilaciju prostorije zbog stvaranja kondenza.

Hidroizolacija bazena se pretežno izvodi dvokomponentnim izolacionim premazima.

Obloga može biti u vidu keramikestaklenog mozaikaepoksidnog premaza ili sa vodonepropusnom folijom.

 

Za više informacija o bazenima i bazenskoj opremi, posetite naš WEB SHOP.

Naše prodavnice se nalaze na sledećim adresama: