Stakleni mozaik

Stakleni mozaik ima veoma dugu istoriju. Prvi put se pojavljuje u antičkom Rimu na zidnim muralima još u 5. veku pre nove ere. Stakleni mozaik se pokazao kao najpogodniji materijal za oblikovanje površina koje se nalaze u blizini vode kao što su bazeni, parna kupatila, wellness centri kao i u kupatilima.

Prednost staklenog mozaika u odnosu na druge gradjevinske materijale jeste mogucnost raznih kombinacija boja.

Stakleni mozaik je sastavljen od kvarca, silikona i ostalih sirovina koje se tope na visokim temperaturama i zatim se izlivaju u kalupe. Uobičajene veličine kockica su 10x10 mm, 20x20 mm, 25x25 mm i 50x50 mm.
Stakleni mozaik se proizvodi u više različitih boja i dezena tako što se raznobojni komadi lepe na papirnu podlogu dimenzija 32x32 cm u kombinaciji boja koju pozelite.

Prednosti staklenog mozaika najbolje mogu da se iskažu na zakrivljenim površinama kao što su stubovi, stepeništa, uglovi, pregibi i sl.

Mozaik je odavno poznata slikarska tehnika, koja se izvodi slaganjem raznobojnih, kockica kamena, obojenog stakla , glazirane keramike.

Kamene kockice dobijaju se usitnjavanjem (čekićem, klještima itd.) različitih vrsta obojenog kamena. Mozaikom se oslikavaju zidne, podne ili plafonske površine.

Efekti koji se dobijaju upotrebom mozaika nisu mogući ni sa jednim drugim materijalom. Mozaik nije moguće zaista fotografisati, jer fotografija ne može da dočara igru i prelamanje svetlosti koja je uočljiva jedino kada se mozaik posmatra uživo.

U zavisnosti od vrste materijala i izgleda moguće je postići rustičan tako i savremen izgled što dovodi do toga da se i dalje koristi u klasičnim ali i u savremenim enterijerima. Mozaici se izradjuju od kamena, keramike, stakla kao i plemenitih metala.

Proces proizvodnje sastoji se od četiri etape:

U našoj ponudi možete naći 60 različitih skala boja, ne računajući mešane boje:

Materijal je otporan na mraz, lako se čisti. Zbog gustine fuga, ploče su su protivklizne. Pripremljene su na papiru. Dimenzije jedne ploče su 32,7 x 32,7 cm.

 

Preporučuju se na sledećim prostorima:

dezen

Možemo ponuditi: