Grejači i izmenjivači

Optimalna temperatura vode u bazenima za plivanje je oko 25º C. Ipak, za porodične bazene, čija namena nije isključivo sportsko plivanje, nego prvenstveno rekreacija i relaksacija, to je niska temperatura. Optimalna temperatura vode u porodičnim bazenima je 28ºC.

Troškovi grejanja vode u bazenu zavise od načina grejanja vode. Najjednostavniji način dogrevanja i održavanja temperature vode u bazenu je upotreba ISO-solarnih pokrivača. Tokom sunčanog dana, bazeni koji su pokriveni ISO-solarnim pokrivačem mogu da dignu temperaturu vode u bazenu i do nekoliko stepeni.

Tokom noći, kao dobri izolatori, sprečavaju da se ugrejana voda ohladi. Ipak, ponekad je u zavisnosti od dubine i veličine bazena je neophodno i prinudno dogrevanje vode, naročito u prelaznim periodima (maj/juni i septembar).

Postoji više načina grejanja vode u bazenima:

 

1) Solarni kolektori

 

Sistem sa solarnim grejanjem sastoji se od solarnih panela i kontrolera. Solarni paneli se kače na kontroler koji meri temperaturu vazduha i temperaturu vode u bazenu. Kontroler je taj koji se stara da voda teče kroz solarne panele samo onda kada je moguće dobiti dodatnu toplotu od sunca.

Solarno grejanje podrazumeva instalaciju solarnih apsorbera i upravljačkih elemenata, koji mogu da se povežu na već postojeći filtracioni sistem.

kolektor solarni

Standardni solarni kolektori za bazene iziskuju da veličina panela odgovara polovini površine bazena. Najbolje je veličinu panela optimizovati prema uputstvima proizvođača.Ugao pod kojim su paneli postavljeni mora uvek biti usklađen sa položajem sunca.

Instalacijom solarnog sistema za grejanje, sezona korišćenja otvorenih bazena se značajno produžava (sa uobičajenih 75 na 130 dana), dok se troškovi zagrevanja unutrašnjih bazena bitno smanjuju.

Ukoliko su solarni paneli i filter na većoj udaljenosti, biće potrebna dodatna pumpa, i o ovom aspektu treba razmisliti kada se planira i postavlja sistem.

Solarno grejanje je efikasan i istovremeno ekološki vid grejanja. Instalacijom solarnog sistema dajete svoj doprinos očuvanju životne sredine.

Prednosti solarnih kolektora:

Nedostaci solernih kolektora:

Celokupnu ponudu opreme za solarno grejanje možete pogledati u našim prodajnim centrima:

 

2) Toplotne pumpe

 

Toplotne pumpe rade na struju i koriste energiju iz spoljašnjeg vazduha kojom dogrevaju vodu u bazenu.Uz njihovo korišđćenje možete uživati u toploj vodi i do kasne jeseni. i uživanja u Vašem bazenu.

fairlandFairland toplotne pumpe imaju odličnu energetska uštedu, čak 80%
niži trošak grejanja u odnosu na klasične sisteme grejanja vode. Rad na temperaturi od 0°C do 43°C, poseduje japansku inverter tehnologiju, titanijumski izmenjivač toplote, digitalna upravljačku jedinicu, nivo buke manju od 34 dB(A)-na udaljenosti od 5 m, tip rashladne tecnosti (freon) R410A. HP Booster tehnologija ima 20% učinkovitiji rad u odnosu na toplotne pumpe ostalih proizvođača. Plastično kućište sa okvirom od legure aluminijuma. Pristupačan i lak za servisiranje (sve električne komponente se nalaze na gornjem delu uređaja). Jednostavan i tačan LED kontolor.

microwell

 

Microwell toplotne pumpe omogućavaju i grejanje i hlađenje vode. Kontrolisane su preko digitalnog displeja.

Njihov izmenjivač toplote ima jedinstveni dizajn i sačinjen je od titanijuma čime mu je produžen vek trajanja protiv korozije.

Visoko kvalitetno metalno kućište omogućava trajnu otpornost od vremenskih elemenata kao što su kiša ili sunce.

Zbog sve veće popularnosti toplotnih pumpi postoji veliki broj proizvoda koji dolaze od neproverenih proizvođača. Uverite se da je pumpa koju kupujete namenjena za bazene i da je kupujete od pouzdanog prodavca opreme! antikorozivnu epoksidnu zaštitu.

Prednosti:

Nedostaci:

Celokupnu ponudu toplotnih pumpi možete pogledati u našim prodajnim centrima:

 

3) Izmenjivači toplote

 

Izmenjivači toplote se takođe ugrađuju na postojeću bazensku instalaciju u tehničkoj prostoriji i funkcionišu tako što prenose temperature indirektinm putem na bazensku vodu. Imamo nekoliko vrsta izmenjivača toplote:

highflow

highflow2

 

flow123

 

Celokupnu ponudu izmenjivača toplote možete pogledati u našim prodajnim centrima:

 

4) Električni grejači


Električni grejači se uvek ugrađuju u mašinsku sobu. Oni su najpovoljniji za ugradnju, ali su troškovi rada među najvišim. Potpuno su tihi u radu i zahtevaju minimalno održavanje. Vreme potrebno da zagreju bazen je slično kao i kod toplotnih pumpi.

Kao i kod svih ostalih uređaja za grejanje bazena, važno je da se koriste grejači koji su izrađeni posebno za grejanje bazena.

Električni grejači napravljeni su od termoplastike koja je veoma izdržljiva. Grejni elementi su napravljeni od čelika ili titanijuma za dodatnu sigurnost u bazenima gde postoji povećan rizik od korozije. Sadrže termostat za podešavanje temperature kao i prekidač za zaštitu od pregrevanja i prekidač za protok.

grejac1

Grejač se ne sme koristiti u slanoj vodi, ili u bazenima u kojima se koristi elektrohlorinator.Ukoliko se koristi u sistemima slane vode neophodno je koristiti izmenjivače vode od titanijuma.

grejac123

ZAKLJUČAK: Da bi voda u bazenu bila optimalne temperature neophodno je bazen pokrivati ISO-solarnim pokrivačem kada god nije u upotrebi.

Kao najbolju opciju dogrevanja preporučujemo toplotne pumpe ili setove za grejanje sa toplotnim izmenjivačima. U ovakvom slučaju, troškovi održavanja temperature od 28ºC u periodu maj-septembar ne bi smeli da pređu 2000-3000kW ukupno u slučaju prosečnih vremenskih uslova.

Prednosti:

Nedostaci električnoih grejača:

Celokupnu ponudu električnih grejača možete pogledati u našim prodajnim centrima: