Ruske banje

Ništa tako ne oslikava rusku dušu kao ruska sauna ili, kako je zovu - "banja".

ruskaaaaaaaaaaaaa2

Banja treba da bude drvena i da u njoj pucketa vatra. Najbolje je otići u zabačeno selo i to usred zime, kada sneg pod nogama najoštrije škripi.Banja, to je proces i filozofija.

Nisu stari Rusi bez razloga, kada su se doseljavali na neko novo mesto, najpre gradili banju, a potom kuću. Banja je služila i za kupanje, i za lečenje, i za relaksaciju. Jednostavnije rečeno, za zadovoljstvo.

U ruskoj banji, odnosno prostoriji za parenje, temperatura može biti oko 100oC, a vazduh treba da bude što vlažniji.

 

ruskaaaaaaaaaaaaaU posebnoj drvenoj kadici se sprema voda sa raznim lekovitim travama, koja se polako poliva po već užarenom kamenju u utrobi peći u kojoj se nalazi vulkansko kamenje. 
Samim tim se širi para, sa posebnim, nežnim i opijajućim mirisom.
Metlice su najvažnije i u banji je metlica "skuplja od novca". Te metlice, obično od hrasta ili breze, prave se sredinom juna.

Metlice se pred parenje najpre drže oko pola sata u hladnoj vodi, a potom se prelivaju vrelom vodom kako bi ispustile predivan miris i postale elastične i čvrste, sposobne da izdrže i najjaču masažu.

Ako se još pre masaže malo podrže na usijanom kamenju, opojni mirisi se mešaju, para se kovitla, a telo bruji od udaraca hrastovim grančicama. Naše banje mogu biti potpuno autentične - u rustičnom stilu, ili u vrlo modernom izdanju sa svim potrebnim elementima.

Ruska banja Aquaplan SrbijaRuska banja - Oprema