Istorijat kajaka

Škotski pravnik i pustolov Džon Mekgregor napravio je u 19. veku prvi sportski kajak po uzoru na plovila koja su koristili Eskimi.  Prve kanue, koje su koristili kao prevozno i transportno sredstvo, izradili su Indijanci u Severnoj Americi, dok su kajake, za istu namenu, prvi konstruisali Eskimi. Mekgregor je 1866. osnovao Kraljevski kanu klub, a dve godine kasnije organizovao je i prvo zvanično takmičenje.

Data/Images/istorijat_s.jpg

Kajak i kanu su na programu Olimpijskih igara bili u Berlinu 1936. godine, a od Londona 1948. na najznačajnijoj svetskoj sportskoj manifestaciji takmiče se i žene.

Kajak je na igrama u Parizu 1924. godine bio demonstracioni sport. U tom gradu je 1933. organizovano i prvo prvenstvo Evrope.

Kajakaši i kanuisti su se pre Drugog svetskog rata nekoliko puta organizovali u internacionalna udruženja, a zvanična Međunarodna federacija osnovana je 1946.

Danas je kajakaštvo sportsko-rekreativna grana u kojoj sportisti sede (u kajaku) ili kleče (u kanuu), okrenuti licem u smeru vožnje, a pokreću se veslom koje nije oslonjeno na čamac, već se drži slobodno u rukama.

Kajakaštvo možemo podeliti i na: